Kapuzárási szükségdrón

30 éves lettem. Annyira öreg még nem, hogy Passatom legyen, de a kettes Golf GTI már suttyó. Egy M3-as pont fasza lenne, de mivel még nem dőlt be mindenki a blokcsénnek, nincsen felesleges 5 millióm.

Mint ahogy a kis mikulásos drónnal becsapódás sem okoz már akkora merevedést, mint amennyit 15 évvel ezelőtt okozott volna, egy DJI meg pont akkora kárt tud okozni a közel parkoló autókban, mint egy otthon összetákolt drón. Csak mondjuk 300 ezerrel több providentért.

Drón bela módra (1 személyre)

Hozzávalók:

Az alkatrészek árát nem adom össze, mert úgy sok lenne, nem vennétek és nem lenne kit leversenyeznem. Egy alfánál mondjuk kevesebb..

Távirányító / adó

Ez nem vásárlási tanácsadás. Az a 1,5 másodpercnyi tapasztalatom van RC repülés terén, amennyit egyszer egy centis kavicson megpattanva a levegőben töltött a nitrós RC autóm. És forrasztópákát is tegnap használtam először építő céllal.

A távirányító és a bepattintható adó (ami tud minden fontos szabványt) univerzális, igazából beruházás, mint az alkohol. Érdemes minél több drónt építeni, és akkor a drónok számával leosztva előbb-utóbb elhanyagolható költség lesz. 10 drónnál az 5$-nyi távirányító már nem fájó tétel.

Biztos van olcsóbb megoldás is, meg felesleges az XJT adó, meg mittudomén. De mivel nem értek hozzá, ezért az a legjobb, amit én vettem.

Akkumulátor

Van egy kínai repülő csodám is (Syma X5C-1), azzal gyakoroltam eddig a becsapódást. Ahhoz vettem korábban 4db 850-es akksit a gyári 500-as helyett, úgyhogy az már nem fájt újra.

Lehet, hogy ehhez a mérethez ez nagyobb és emiatt nehezebb az ideálisnál, de mivel én választottam és fizettem ki, ezért ez a legjobb akksi a világon.

Propeller

Első körben nem akartam nagy quadot építeni, ezért nem vettem nagy lapátokat. A 65-ös előbb jött meg, mint az 55-ös, ezért ez került rá fel. És még kényelmesen el is fér.

Motor

8,5×20 mm. Olcsó, szar, de becsapódni ezzel is ugyanolyan jól lehet, mint a drágával.

Flight controller / vevő

Mivel még mindig nem értek hozzá, ezért azt vettem, amit írtak. De mivel én vettem, ez a legjobb.

Az a sejtésem, hogy anno valaki kitalálta ezt a vezérlőt, akkor jó drága volt, majd jöttek a kínaiak és lemásolták, és szotyiért árulják. Van egy CleanFlight nevű app, amivel konfigurálni lehet. Kurva bonyolult, mert csak a kötőszavakról tudod, hogy amúgy mire valók. Viszont egyből firmware update-tel kezdett, ami bíztató (hogy eddig szar volt).

Váz

Internetről loptam és kinyomtattam, enyém a legjobb és 1500.-.

Összeszerelés

Faszért nem megy bazdmegSASASAFDFDSFSSADASDFSAFASDFASDFASDFASDFSADF

– ismeretlen szerző, húszmásodpercenként

IMG_20180114_150747

A felszopás részt kihagyom. A sztori siker, a drón repül.

Egyszer fogtam csak meg a páka forró végét, pedig tegnap forrasztottam először olyan dolgot, amit még használni is akartam valamikor. Nem nagy ördöngősség, csak türelmesnek kell lenni, meg nem kell elfelejteni, aztán kurvaanyázni, hogy FASZÉRT NEM OLVAD, MIKOR ELŐBB OLVADT, mikor 5 perccel korábban vetted le minimumra.

Ilyenek lettek az első pötyeszek (jobbról kezdve):

IMG_20180113_183708.jpg

Gyorsan kinyomtattam egy vázat és bepattintottam a négy motort, hogy legyen egy kis olcsó sikerélményem:

IMG_20180113_190315

Aztán ez alapján megpróbáltam nem elégetni a nyolcdolláros nyákomat. 500 Ft-ot sem mertem volna tenni rá, hogy sikerül, de nem véletlen, az én pákám a legjobb, nem lehet vele hibázni:

IMG_20180113_200414

Itt már sejtettem, hogy túlságosan frappáns a motorrögzítés. A sejtésem beigazolódott, mivel az enyém a legjobb. Első becsapódáskor kirepült az egyik. Vagy odakötegelőzöm, vagy ha az sem tartja, akkor simán csak beleragasztom. Viszont nem biztos, hogy ki tudok majd cserélni egy motort, ha tönkremegy. Bár az is igaz, hogy ha előbb megy tönkre a motor, minthogy ketté törne az egész váz, akkor valahol félresiklott az életem.

Itt jöhetett az a pont, hogy elkezdtem próbálkozni az adó és a vevő bindelésével. És ez volt az a 2-3 óra, mikor a legtöbbet károkodtam. Mivel lövésem sincs, hogy mi mit jelent és hogy mi a tevét csinálok, valamint hogy minek kéne történnie, ezért spanyol videókat néztem youtube-on és vártam a mihamarabbi becsapódást. Ez sajnos nem volt ilyen egyszerű (és mondjuk most sem az, mert még mindig nem tudom, hogy néha miért nem megy, és aztán 10 perc szenvedés után meg miért igen).

Alap probléma az volt, hogy megértsem, hogy mim van. Az sbus-os vevő amit vettem, az D8 kompatibilis. az gondolom valami szabvány lehet, ez meg azt használja, nem is lényeg még. Az XJT hátulján van 2 DIP switch, ezekkel lehet állítani, hogy milyen receiverrel szeretnéd használni. Ha nem ezt jelenti, nem érdekel, az én bringámnak 18 sebességes volt a váltója, nem 18 fokozatú.

1

Ezeket kellett ON-OFF állásba tenni, hogy egyáltalán esélyem legyen párosítani őket. Ha ezt bármelyik leírásban megemlítették volna, akkor legalább egy órával gazdagabb lennék.

Binding process:

  1.  mindkét eszköz kikapcs
  2. receiveren gomb lenyom, közben akksi rádug
  3. led zölden és folyamatosan világítani fog
  4. XJT-n gomb lenyom, közben táv bekapcs, elkezd pittyegni
  5. na és itt nem tudom, hogy miért kellett 52x megismételnem

Aztán lehet, hogy mégsem kellett volna, mert én azt vártam, hogy egyből repülni fog, ha tolom neki. De nem, mert cleanflight-ban még pár csúszkát, meg értéket be kell állítani, hogy élesíthesd a drónt. Amit igazából még mindig nem tudok pontosan, hogy hogyan működik, de az alkalmazást nem vettem, az nem lehet a legjobb.

Mielőtt megtörtént volna a sikeres bindelés, valahol láttam, hogy szét kell gányolni a táv belét, hogy képes legyen befogadni az XJT adót. Utólag persze lehet, hogy erre semmi szükség nem volt, de akkor még nem tudhattam, mint ahogy már most sem. Ennek a távnak van régebbi verziója, lehet csak ott volt ez indokolt, de mivel nem pattant be teljesen az XJT, ezért úgy gondoltam, hogy ez szükséges gányolás.

Untitled collage.png

Megpróbáltam felcímkézni a képeket – nem sikerült – de szerintem ki lehet találni, hogy eredeti állapot – elképzelés – valóság a sorrend. Azt hittétek, hogy ennyi idősen az ember már rég megtanulta, hogy nem szabad lustának lenni, ugye? Hát egy frászt. Nem szedtem szét teljesen a távot, csak kicsit elemeltem a hátulját, míg lecsípdestem a felesleges műanyagot egy csípófogóval. Meg a lábakból is, mert javítás után működött a cucc.

Mivel az XJT-nek saját antennája van, leoperáltam a gyárit. Valamint nyomtattam neki egy makkot, mert Tivadar lett a neve a távnak:

IMG_20180114_205121

Apró kis tuning, az akksi alatt ugyanaz az öntapadós gumi szelet, mint a gamepad tartón, így egy laza befőttessel is teljesen stabilan tartja a viszonylag nehéz akksit:

IMG_20180114_205223

A CleanFlight-ot és az ott található beállításokat akkor osztom meg, ha majd akkor tudom párosítani a vevőt a távval, amikor én akarom. Az egy jó kör lesz, mert még nem.

#120mm, #3dprinting, #8520, #epites, #dron, #f3-evo, #fpv