Drón váz tervezés – You made this? I made this

Capture

Végignéztem az összes micro drón vázat a thingiverse-en, de egyik sem jött be igazán, ezért ma fél 1 körül úgy döntöttem, hogy CAD mérnök leszek.

Nagyjából 1,5 óra után rájöttem, hogy bizonyos helyzetekben miért úgy mozog a kamera, ahogy (párszor azért újraindítottam a programot, hátha csak az a rossz, mert ugye nem én írtam). Kb ennyi időt töltöttem el azzal is, hogy rájöjjek, hogyan kell tükrözni a negyedemet, mert youtube-on láttam, hogy így csinálják a nagyok. A többi viszont meglepően straight forward volt.

Az alapkoncepció

alap

Ez az, ami talán már az elején sántikált. Az volt az elképzelés, hogy rettentően merevnek kell lennie a váznak. Kézzel tekergetve elég tánti volt eddig mindegyik letöltött próbálkozás, de ha józanul (mondjuk már CAD mérnökként) belegondol az ember, akkor talán életszerűtlenek azok az erőhatások, amiket elképzelünk repülés közben. Kicsi motorok, kb 35-40g tolóerő (és csak egy irányban) biztosan nem fogják úgy eltekerni a vázat, mint ahogy én kínoztam kézzel. Ha meg mégis, mert hülye vagyok, akkor sem számít, mert becsapódni ezzel is ugyanúgy be lehet.

Ezek után a 120-130-as vázakat is értelmetlennek nyilvánítottam, csak felesleges extra súly, ha egy 110-esen sem lóg be a bele a propellerek alá. Úgyhogy 110-es átló lett belőle.

Motor

motor

Sok elképzelésem is volt a motor rögzítését illetően, de mivel csak ma lettem CAD mérnök és ezt a megoldást próbáltam ki először, ezért ez a legjobb. Lefele a motor nem csúszik ki, mert tartja az a kis perem, felele meg még ki kell találni. Gyorskötöző, ragasztópisztoly, we will see.

Bél

bele

Akkora, hogy pont belefér az F3 Evo, ami igazából két dolog miatt nagyon jó. Az egyik az, hogy tökéletesen passzol, a másik pedig az, hogy nem kell kolonoszkópiát adnom minden egyes alkalommal, mikor rádugom gépre.

Teteje

teteje

A hibátlan zsákutcás labirintus a befőttes gumiknak lett tervezve. A tetejét pedig egy gyors iteráció után ilyen tűkkel terveztem rögzíteni:

31L+YdkYwfL._SX466_

De mivel a vázból 2.0 helyett az 1.0-t exportáltam (mert még csak egy napja vagyok CAD expert) és kezdtem el nyomtatni másodjára is, ezért ez még csak elméletben tökéletes.

Jelenleg ez van, holnap már 8 év CAD mérnöki tapasztalattal folytatom a munkát az FPV kamera integrálásával.

IMG_20180121_213935

#110mm, #123d, #8520, #epites, #dron, #f3-evo, #fpv, #frame, #tervezes, #vaz