Nyomtatóketrec, mert jó lenne még élni

box3d-3d-printer-fumes-eliminator-smashes-kickstarter-goal-1.jpg

Nehéz megmondani, hogy azért ég a szemem nyomtatás közben, mert a nyomtatás során felszabaduló mérges gázok marják a retinámat, vagy mert általában 2 körül fekszem le aludni. Valószínűleg a gyilkos gázok.

Kicsit olyannak érzem még ezt a 3d nyomtatást, mint a megvilágosulás előtti időkben a kokainos gyógyszereket, meg a rádiumos festékkel ecsetelt óra számlapokat. Akkor még kurva jó ötletnek tűnt, aztán az egyikből kábítószer lett, a másikba meg belehaltak. Mivel elég nagy a cucc ahhoz, hogy el/felszívjam, ezért kizárásos alapon ez az lesz, amibe belehalok. De mondjuk jó lenne, ha inkább nem.

Pont ekkortájt botlottam bele a kickstarteres zoknikeresés közben ebbe a túlélést elősegítő ketrecbe:

https://www.kickstarter.com/projects/1442332118/box3d-the-3d-printer-fumes-eliminator?ref=profile_starred

Ezzel csak az a baj, hogy fehér. Na meg 200 ajró + postát nem ér az  életem. Körülnéztem, hogy milyen alternatívák vannak.

Összeszedtem párat:

1. A kickstarteren mások pénzéből magának egy prototípust megépítő

3dprintclean_3d_printer_enclosure_freestandpro_filter

2. A még idős szülőkkel élő, DIY printeres

3D-printer-enclosure-finished-82721

3. A retardált

cE61Hcl

4. A vízvezeték szerelő

de519f0fb142a069b2a55ddf548ae822_preview_featured

5. A főiskolás

53df50d4684ed10bf54af1e68218b9a4

6. Az ikeás művész

new-ikea-hack-lets-you-create-3d-printer-enclosure-cheap-00001

7. Az ikeás majdbelenövős

GotmyLEDsriggedupmypiwebcammounted.Readyforacrazyweekend3dprinting

A 6-os és a 7-es élhetőnek tűnik. Az első 2 ikeás LACK asztalból áll és körbe van plexizve. Ez elég sok melónak tűnik, mind a megtervezése – hogy hogyan zárjon légmentesen – mind pedig a kivitelezése. És még kultúráltan is kell kinéznie, mert a szobámban van. A 7-es pedig egy ikeás szekrény elem, amihez lehet zsanért meg üveges ajtót kapni. Problémája, hogy túl nagy és csak fehérben létezik. A többi hasonló ikeás szekrény meg túl kicsi.

Asztalossal ilyen szekrényt terveztetni gondolom nem költséghatékony. Ha meg lapokat vágatok magamnak, azt pont nem fogom összelegózni egy csavarhúzóval filéző késsel és egy forrasztópákával (említésre méltó szerszámaim). Vagyis össze tudnám, csak asztalos még nem vagyok és a végén ugyanúgy szétmarnának a mérges gázok.

Valószínűleg LACK stack lesz a befutó. Tud fekete lenni, szögletes és könnyű vele helyet változtatni, ha mégis mar a gáz. A plexibe talán könnyebb lyukat vágni a szűrőnek, ventillátornak, kábeleknek és a mérete is pont jó. És csak 2*2500 + plexi (milliók) + egyebek (hatszázezer).

#3dprinting, #epites, #otlet, #diy, #doboz, #ikea, #tervezes