Az olcsóbb néha szarabb (Propeller mérés II)

IMG_20180412_224455

Hubsan klón, original LadyBird, Ladybird klón, Gemfan, Kingkong

Főiskolán egyik (amúgy tényleg) tanult és elfogadhatóan humoros tanárom azt mondta, hogy erőforrás az, amiből mindig kevés van. Hát akkor a propeller piszok nagy erőforrás.

Ha van, akkor biztosan mindegyik ki van csipkézve, rezonál, lejár, aztán valahol lerepül és már egyből nincsen. Ezért rendeltem egy valaggal. Legalább a felét nem fogom már használni, de amikor rendeltem őket még ennyire sem voltam drónmérnök, mint most.

De hogy ne csak vakon rendelgessek és hogy a mai szabad óráimat is értelmetlen dolgokra pazaroljam, előkaptam a kokainmérleget és elkezdtem mérni.

Eredmények

Clipboard01

Az ár és a tömeg pont annyira elhanyagolható, mint amennyire kicsi. Na meg nem tudtam normálisan megcsinálni.

 

kingkong_gemfan

Baloldalt a Kingkong 65mm, jobbra a Gemfan 65mm

A Kingkong és a Gemfan propellerek ránézésre és méretre teljesen azonosak, viszont oldalról nézve úgy tűnik, hogy a Kingkongnak nagyobb a dőlése. Hangra is mélyebb, talán kevesebbet foroghat. A majmos 12%-kal többet tol, a tömegük hibahatáron belüli (0.41 vs 0.38) és az ára sem fog bankot robbantani (5$/20db vs 3.4$/20db).

 

55mm

Balra Ladybird klón (60mm), középen Ladybird 55mm, jobbra Hubsan klón 55mm

Többször is megmértem a 60-as Ladybird klónt, mert gyanúsan alacsony számokat kaptam, de nem lett kevésbé szar. Hiába nagyobb 10%-kal az original Ladybird-nél, az 20%-kal nagyobbat tol. A kis gömbölyú Hubsan klón hozta a bullnose Ladybird teljesítményét, sokkal olcsóbban és (nekem) sokkal kellemesebb hanggal.

Konklúzió

Ahogyan az egyik kollégám mondta: nem szar ez, csak organikus.

65mm-es méretben nincsen sok választási lehetőség, a kínai oldalak ezt a két opciót kínálják. A Hobbyking oldalán van még kétféle 65mm-es, direct drive-os propeller különböző dőlésekkel, ahogy megérkeznek, letesztelem azokat is. Addig viszont nem kérdés, hogy Kingkong.

55mm-en sincs igazából nagyobb választék, csak ugyannak sokféleképpen mellé lehet lőni. Ahogy a mérések is mutatják, nem elég, ha első blikkre ugyanúgy néznek ki. Ugyanannak a propellernek lehet 2-3 különböző klónja is, különböző tulajsonságokkal. De mivel hogy az sem garantált, hogy azt küldi az eladó, ami a képen an, ezért igazából teljesen mindegy, hogy mit veszünk. Legalább nem kerül sokba a szart halmozni.

 

Hogyan mértem: Tolóerő mérés I.

Mit és hol

Labybird klón 60mm: link

Labybird eredeti 55mm: link

Kingkong 65mm: link / talán ugyanaz, feleannyiért (a csomagolás egyezik): link

Gemfan 65mm: link

Hubsan klón: link

#55mm, #65mm, #osszehasonlitas, #meres, #propeller, #teszt, #toloero